Generální shromáždění Papežských misijních děl 2008

23. 5. 2008 23:09
Rubrika: Reportáže

Generální shromáždění Papežských misijních děl 2008

Ve dnech od 5. do 21. května 2008 proběhlo v Římě pravidelné Generální shromáždění Papežských misijních děl (PMD). Setkání zahájil prefekt Kongregace pro evangelizaci národů kardinál Ivan Dias, který ocenil celosvětové misijní úsilí Papežských misijních děl, protože právě na nich stojí podpora základních potřeb misijního světa.

Během společné mši svaté ve vatikánské bazilice sv. Petra žádal přítomné o modlitby a duchovní podporu zvláště za situaci v Číně, kde za posledních několik desítek let stoupl počet katolíků čtyřnásobně.

Arcibiskup Henryk Hoser, president PMD, vedl Generální shromáždění a přednesl též výroční zprávu Papežského misijního díla šíření víry. Prostřednictvím tohoto Díla se podpořilo mnoho tisíc projektů ve všech kontinentech. Tyto prostředky, získané během říjnové Misijní neděle, byly použity na katechetické a vzdělávací programy, stavby a opravy kostelů a kaplí, zajištění chodu více než tisíce diecézí v chudých oblastech světa. Celosvětově se na tento účel použilo v uplynulém roce 28 milionů USD. Dárci z České republiky na tento účel přispěli přes 16 milionů Kč. 

Generální sekretář Papežského misijního díla sv. Petra apoštola P. Jan Dumon sdělil, že během uplynulého roku bylo z prostředků darovaných celosvětově na toto Dílo mimo jiné podpořeno téměř 50.000 bohoslovců v 495 malých seminářích, přes 30.000 seminaristů ve 430 velkých seminářích, přes 3.000 noviců a přes 5.500 novicek, mohlo tak být vysvěceno téměř 2.400 novokněží. Dárci z České republiky na tento účel věnovali částku 2.300.000 Kč. Dostatečná finanční podpora rostoucího počtu povolání ke kněžskému a řeholnímu životu v misijních zemích, jež toto Dílo celosvětově koordinuje, je stále velkým problémem.

Dílo sv. Petra apoštola zahrnuje i péči o staré a nemocné kněze v misiích. Generální sekretář Papežského misijního díla dětí (PMDD) P. Patrick Byrne SVD představil těžkou situaci dětí v misijním světě, kde např.: 6 milionů dětí ve věku do pěti let umírá každý rok hlady a 180 milionů dětí ve věku do deseti let trpí podvýživou. Na pomoc pro nemocné, sirotky a mnoha způsoby zneužívané děti se prostřednictvím Díla dětí v uplynulém roce vybralo přes 16 milionů USD a přes 12 milionů EURO. V Česku se od dárců a prostřednictvím nejrůznějších aktivit PMDD, jako je například Misijní koláč, Pohled pro misie, Jeden dárek navíc a Misijní jarmark, na tento účel vybralo v uplynulém roce přes 7 milionů Kč. 

Na Generální shromáždění PMD přijelo 130 účastníků. Česko zastupoval P. Jiří Šlégr, národní ředitel PMD, on představil nový filmový dokument Poklady misií, který popisuje život seminaristů ve světě a práci Díla svatého Petra apoštola. Národní ředitel PMD z Austrálie informoval o přípravách na srpnové setkání mládeže se Sv. otcem v Sydney, kde bude mít své místo prezentace PMD. Součástí Generálního shromáždění byla i audience u Sv. otce Benedikta XVI., který mimo jiné řekl: “Celá církev je ve své podstatě misijní a právě toto se skrze PMD stává realitou. Misie jsou povinností a úkolem všech věřících, kteří svým osobním nasazením a dělením se o své hmotné zdroje toto poslání naplňují.“

 

                                      Udienza 2008 

foto:  od PMDDČR

Zobrazeno 878×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.