Evropské setkání dětí (PMDD) se svatým Otecm

2. 6. 2009 11:22
Rubrika: Reportáže

Evropské setkání Papežského misijního díla dětí se Sv. otcem

Dne 1. června 2009 se z Říma do svých domovských farností vrátila skupina 50 účastníků (34 dětí s dospělým doprovodem) z Otrokovicka, Rychnovska, Plzeňska, Bítovska, Rousínova, Brna a Dubňan z Evropského setkání dětí z Papežského misijního díla dětí se Svatým Otcem.  

Setkání „malých misionářů“ se Sv. otcem proběhlo pod záštitou světové organizace Papežského misijního díla dětí a to v sobotu 30. května 2009. Českou republiku na této akci zastupovaly děti a jejich dospělí animátoři, kteří se aktivně zapojují do práce Papežského misijního díla dětí v rámci Misijních klubek, kterých je v současné době v ČR 125.

Sobotní program byl opravdu hodně nabitý. Po setkání s hlavou římskokatolické církve v Sala Nervi následoval krátký oběd a přeprava k bazilice Svatého Pavla za hradbami. Zde byla sloužena mše svatá. Při ní si všichni zúčastnění mohli v podání Jirky poslechnout čtení v českém jazyce. Při homilii Ivan Kardinál Dias, prefekt Kongregace pro evangelizaci národů, připomněl, že právě svatý Pavel byl prvním velkým misionářem. Proto se v roce zasvěceném tomuto světci schází děti z celé Evropy v Římě, aby se po jeho vzoru staly i ony misionáři ve svém okolí. „Misionář je ten, kdo dává to nejcennější, co má. Pro nás je nejcennější evangelium. Proto ho i my chceme dávat dál.“ Znovu byly připomenuty i tři sloupy misijní činnosti: disciplína, znalost Písma a žitá zbožnost. Disciplína jako umění ovládat se. „Nemusím dělat to, co ostatní. Mohu říci: jsem zamilován do Krista, nemusím dělat zlo, které dělá druhý. Je třeba znát Písmo, učil nás ho sám Pán Ježíš. Je to návod, jak máme žít. Důležitá je i zbožnost. Vede nás dopředu, otvírá nové netušené obzory. Kolem nás je mnoho lidí, kteří Krista neznají. My můžeme jít a svědčit. Přeji vám, aby se vám to dařilo.“ Popřál účastníkům na závěr Ivan Kardinál Dias.

Sobotní podvečer pak patřil návštěvě rozlehlého komplexu Katakomb svatého Kalista, v nichž bylo původně pochováno na půl milionu mrtvých. Po horkém dnu byla stabilní patnáctistupňová teplota podzemí příjemným osvěžením. Účastníci prošli prohlídkovou trasou druhého ze čtyř podzemních poschodí. Mimo jiné zde navštívili Papežskou kryptu, která se stala posledním místem odpočinku čtyř papežů a kryptu svaté Cecílie, jejíž socha dotváří představu tehdejších zvyků. Velkým dojmem zapůsobila i nedělní návštěva Kolosea, na kterou se děti velmi těšily. Stala se završením celého třídenního pobytu v Římě.

Duchovní program doplňoval i program oddychový. Děti se např. již v pátek 30. 5. po náročné cestě vykoupaly v moři a využily krásnou soukromou pláž, kde mnohé překvapil černý a velmi rozpálený písek. Skupinu z Česka vedly diecézní ředitelky Papežských misijních děl: za plzeňskou diecézi Olga Landrová, FMA a za brněnskou diecézi Mgr. Jana Zehnalová. Česká skupina v Římě byla ve spojení s účastníky 7. celostátní Misijní pouti a 4. Misijního dne dětí v České Třebové, protože se vše konalo souběžně.

 

Zobrazeno 989×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.