Skrz Haiti se přehnala tropická bouře

11. 9. 2008 13:23
Rubrika: Reportáže

Tropické bouře v Haiti

 

Dneska (10.9) hlásí  noviny, že bouře Ike – čtvrtá tropická bouře v pořadí –si vyžádala 60 smrtelných obětí. Podle zpráv německé misionářky, která situaci popsala, tak se zhoršila.

 

Volker und Anette Schnüll vyprávějí:

 

Minulý týden nás postihly 3 tropické bouře - (Fay, Gustav a Hanna). Všechny tři byly silné a větrné avšak zdaleka né problematické. Žádný z nás by nezařadil tyto bouře k hurikánům. Ostatně s sebou přionesly vellké lijáky, rozvodňující se řeky, sesuvy a povodně. Takové situtace si vyžádaly 60 lidských obětí. Nejhůře postižené je město Gonaive na severu ostrova Haiti, přístavní město, které v úterý ráno stálo vice jak  metr pod vodou. Lidé se zachraňovali tím, že vylezli na střechy ale nemohli být evakuováni, jelikož zde chybí prostředky na jednoduchou pomoc  a ulice jsou neprůjezdné.

Plodiny jsou poškozené.Země je naprosto rozmočená a neposkytuje oporu stromům, které z ní rostou.Les Cayes je v úterý převálcované od záplavové vlny.Po silných dešťových srážkách v noci vyrazila voda z hor kolem Les Cayen do moře.Z obytných čtvrtí, ulic se staly jezera. Péčivyžadující rodiče naší kuchařky a nějakou Haiťanku se třemi dětmi  jsme evakuovali z vody sahající po hrudník a přijali je na noc. Byli vzhůru 24 hodin. Uspořádali jsme pro ně nějakou zajímavou lekci v kulturním studiu.

 

Děláme si tu velké starosti, že se vyskytnou dvě další bouřky.Děkujeme, že se  modlíte za lidi zde a za nás – že máte srdce a oči otevřené ku pomoci. Také mohou být stavěny hranice pomoci, kde ji lidé využívají.

Situace v karibiku je i nadále napjatá, Ráno jsou zase ohůášený velké dmeostrace , protože cena potravin od dubna zovu stoupla. Aké cena školnách pomůcek, knih je ím dál dražší. Národ trpí. Prosím modlete se za náš id, aby polititkové pozitivně zakročili. Zhoršuje se situace tropických bouří, kterí čas iod času ostrov postihnou. U sesuv půd v důsledku bouří přišlo o svůj život kolo 70 lidí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zdroj: DMG Deutschland

Zobrazeno 1042×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.