Oslavy misijní neděle

5. 9. 2008 20:32
Rubrika: Reportáže

OSLAVY MISIJNÍ NEDĚLE 

Oslavme spolu Misijní neděli. Světový den modliteb za misie s sebou přináší kromě pravidelných bohoslužeb a misijních sbírek na projekty Papežského misijního díla šíření víry i řadu dalších aktivit, které vycházejí z misijního nadšení mnoha lidí. Následující informace chtějí být inspirací i pozvánkou: 

MISIJNÍ MOST MODLITBY 2008 –

SOBOTA 18. 10. ve 21:00. Před 82 lety vyhlásil Sv. otec Pius XI. každou předposlední říjnovou neděli za Misijní neděli, kterou od té doby na celém světě organizuje Papežské misijní dílo šíření víry. Tento celosvětový den modliteb je spojený s finanční sbírkou, z níž se pravidelně podporují projekty na pomoc nejpotřebnějším (dnes přibližně v 1100 misijních diecézích). Letos opět přicházíme v rámci misijních oslav s nabídkou vytvoření společného Misijního Mostu Modlitby (dále MMM), a to v předvečer letošní Misijní neděle, tj. v sobotu 18. října ve 21:00. Všichni zájemci se mohou doma či v kostele sejít, zapálit svíčku a pomodlit se růženec nebo jakoukoliv modlitbu za misie, misionáře, chudé a trpící lidi, za šíření radosti evangelia na celém světě. Svíce pro tuto aktivitu mohou být předem požehnány v kostele. V rámci MMM proběhlo na různých místech mnoho zajímavých akcí: misijní besedy, výstavy, žehnání svící, setkání, misijní růženec, vystoupení hudebních skupin, adorace, Misijní jarmark a lunapark, vznikla Misijní klubka a společenství mládeže apod. Byli jsme ve spojení i s lidmi z jiných kontinentů. Vám všem, kteří jste MMM pořádali nebo budete připravovat, upřímně děkujeme!  

MISIJNÍ MOST MODLITBY - Termín: sobota 18. 10. od 20:00 do 21:00, místo: kostel sv. Jana Nepomuckého, ŘKF Bory, Plzeň. Během tohoto modlitebního setkání proběhne adorace za misie. 

SLAVNOSTNÍ MŠE SVATÁ - Termín: neděle 19. 10. v 10:30, místo: katedrála sv. Bartoloměje v Plzni. Hlavní celebrant bude otec biskup František Radkovský. Připraven bude Misijní koláč a další překvapení.

 MISIJNÍ JARMARK NA MISIJNÍ NEDĚLI - Termín: 19. 10., 13:00 - 17:00, místo: kostel Nejsvětější Trojice, Spálená ulice, Praha. Všichni jste zváni.  

MISIJNÍ BESEDA – Termín: neděle 19. 10. v 17:00, místo: kostel Panny Marie Nanebevzaté, Františkánská ulice, Plzeň. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé vyprávění a setkání s účastníkem misijní cesty do Papui-Nové Guineje Filipem Breindlem z Radia Proglas. 

MISIJNÍ MOST MODLITBY - Termín: 18. 10., 20:00 - 21:00, místo: kostel Nejsvětější Trojice, Spálená ulice, Praha. Požehnání svící a modlitba za misie.  

MISIJNÍ NEDĚLE V TV NOEPMD ve spolupráci s TV NOE připravuje  

Misijní neděli v TV Noe. Dne 19. 10. bude TV Noe v 10:00 vysílat přímý přenos slavnostní mše svaté z františkánského kostela sv. Jakuba v Trnavě na Slovensku. Hlavním celebrantem bude místní národní ředitel PMD. Všichni jste přímo do Trnavy nebo k televizním obrazovkám srdečně zváni. 


 MISIJNÍ NEDĚLE NA RADIU PROGLAS

V sobotním růženci 18. 10. od 20:30 budeme pamatovat na misie, každý desátek obětujeme za jeden kontinent. V sobotu 18. 10. ve 21.00 se moderátor pomodlí modlitbu za misie z Kancionálu č. 032. Přímluva za misie zazní ve chválách v sobotu 18. 10. večer, v neděli 19. 10. ráno a večer. Myšlenka na den od P. Jiřího Šlégra, národního ředitele PMD, zazní v neděli 19. 10. v časech 5.30, 11.57 a 17.55. V neděli 19. 10. bude v 9.00 přímý přenos slavnostní mše svaté z kostela sv. Tomáše v Brně. Hlavním celebrantem bude P. Jiří Šlégr, národní ředitel PMD. Po mši svaté v neděli 19. 10. zazní v 10.00 poselství Benedikta XVI. k Misijní neděli. Prosba za misie zazní také v neděli 19. 10. v polední modlitbě Anděl Páně a v Modlitbě rodin v 18.00. Všichni jste přímo na uvedené pořady srdečně zváni. 

DEN PRO MISIE - BAREVNÝ SVĚT 3 -

Termín: 18. 10., místo: Dolní Němčí.

Na programu bude: (13.30) Slavnostní misijní mše svatá, hlavní celebrant P. Jiří Šlégr, národní ředitel PMD, oficiální přijetí dětí do Misijního klubka. (14.30) Putování po stopách prvního misionáře - hymna Misijního díla dětí, modlitba, zahájení pásma zajímavých her a soutěží, vypuštění holubů s přáním pro děti všech kontinentů, scénka, písničky apod. (17.30) Vyhodnocení soutěží.(19.00) Adorace, společný celosvětový Misijní Most Modlitby za misie.  

1. MISIJNÍ DEN DĚTÍ VE FARNOSTI SV. CYRILA A METODĚJE – Termín: neděle 19. 10., místo: farnost Brno - Židenice. Na programu bude slavnostní misijní mše svatá, modlitba misijního růžence, putování po stopách zakladatelky PMD Pauline Marie Jaricot, misijní soutěže nejen pro děti, občerstvení, promítání filmu, beseda s národním ředitelem PMD, P. Jiřím Šlégrem, koncert SBM a svátostné požehnání. 

PODNĚTY K PROŽITÍ MISIJNÍ NEDĚLENárodní kancelář PMD pro Vás připravila řadu námětů, kterými lze obohatit slavení Misijní neděle.

Jde např. o misijní přímluvy, komentář k obětním darům a texty misijní vigilie. Oslavy Misijní neděle lze také spojit s návštěvou nemocných, promítáním filmu, misijním dnem, putovní výstavou, koncertem, besedou či misijním dnem. K dispozici je též poselství Sv. otce Benedikta XVI. k Misijní neděli a dopis národního ředitele PMD P. Jiřího Šlégra k Misijní neděli. V mnoha farnostech se kromě mše svaté na Misijní neděli již od začátku měsíce října lidé modlí misijní růženec, účastní se adorací za misie, připravují děti na vstup do Misijního klubka, chystají pestré misijní nástěnky. Nechybí ani tradiční akce PMD, jako např. Misijní jarmarky a Misijní koláče. Vše přispívá k oživení našich farností či společenství, ve kterých slavení Misijní neděle probíhá.

V národní kanceláři PMD Vám rádi poskytneme podrobnější informace a potřebné materiály.  

PROSÍME všechny, kdo se chystají zapojit do Misijního mostu modlitby nebo dalších akcí spojených s Misijní nedělí, aby nás o plánovaných aktivitách co nejdříve stručně informovali v národní kanceláři PMD. Děkujeme.

Zobrazeno 1749×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.