Misijní cesta do země Papua Nová Guinea

1. 4. 2008 19:15
Rubrika: Reportáže | Štítky: misie , Papua Nová Guinea

Misijní cesta do země Papua Nová Guinea

Na základě spolupráce národních kanceláří Papežských misijních děl v Česku a Papui Nové Guinei proběhla ve dnech od 12. 3. do 1. 4. 2008 misijní cesta, které se účastnil národní ředitel Papežských misijních děl P. Jiří Šlégr, ředitel TV Noe P. Leoš Ryška, SDB a Filip Breindl z Radia Proglas. Cílem cesty bylo navštívit projekty Papežských misijních děl, prohloubit již existující spolupráci a poznat zblízka život místních lidí. Cesta záměrně proběhla i v čas Svatého týdne, aby bylo možné zachytit, jak místní lidé tyto svátky prožívají. Delegace navštívila např. město Rabaul a místní arcidiecézi na ostrově Nová Británie. V roce 1994 centrum Rabaulu výrazně poničil výbuch sopky Tuvurvur. Sopka je stále činná a přidělává místním lidem nemálo starostí zvláště neustále padajícím popílkem, který musí dýchat. PNG se potýká s bídou a nouzí. Desítky procent populace si nemohou dovolit studovat, chybí finanční prostředky na jídlo, zajištění běžného chodu infrastruktury a včasné lékařské péče. Proto lidé umírají na pro nás běžně vyléčitelné nemoci. Úmrtnost matek i dětí při porodu je největší v Oceánii. Na 100.000 lidí je zde v průměru jen 7 lékařů. 15.000 dětí mladších 1 roku zemře každý rok, 13.000 dětí od 1 do 4 let se nedožije 5. narozenin, 220.000 z 560.000 dětí mladších pěti let nedostává patřičnou výživu, 3.700 matek zemře ročně kvůli komplikacím s porodem. Polovině dětí schází imunita, 60% matek rodí bez lékařského dohledu, je malá dostupnost lékařské péče, 70% lidí z vesnic nemá přístup k pitné vodě.

V zemi, kde se hovoří více jak 800 jazyky, je velice zřetelně vidět systematická a velice účinná práce misionářů, kteří do těchto ostrovů Tichého oceánu přinesli víru před 125 lety. Dnes žije v PNG přes 6 milionů obyvatel, území je rozdělené do 19 diecézí a roste počet povolání. Právě Papežská misijní díla zde již řadu desítek let systematicky podporují kvalitní vzdělání (katolické školství tvoří 70%), studium mnoha set bohoslovců v malých i velkých seminářích, lékařskou péči a budování infrastruktury. Do této pomoci se zapojují i dárci z ČR. Biskup diecéze Bougainville, Henk Kronenberg SM, osobně ukázal delegaci PMD např. v řadě škol cisterny na vodu, nebo jak katolická nemocnice v městě Buka používá inkubátor, respirátory a další zdravotnický materiál pořízený v rámci darů Papežského misijního díla dětí od štědrých lidí z ČR. V této diecézi bylo vidět, jak je velice rozšířené na všech katolických školách Papežské misijní dílo dětí. Děti samy každý týden v rámci projektu “děti pomáhají dětem” podle možností šetří ve svých třídách drobné mince ve prospěch chudých dětí světa. Výtěžek přináší při bohoslužbě slova v obětním průvodu a soutěží mezi sebou, která třída vybere na jiné děti v bídě nejvíce. V arcidiecézi Rabaul se prostřednictvím Papežského misijního díla šíření víry přispělo např. na stavbu katedrály a na formaci katechistů.

Na základě této misijní cesty chtějí PMD vydat na téma Papua Nová Guinea: Misijní kalendář 2009, červnový hodinový Misijní magazín v TV Noe, cyklus cestopisného vyprávění v Radiu Proglas, zářijové číslo časopisu DUHA, putovní výstavu, filmový dokument, záběry ilustrující prožívání Velikonoc a další prezentace. Zájemci, kteří chtějí podpořit tolik potřebnou pomoc pro Papuu, mohou tak učinit např. modlitbou, obětovaným utrpením i finančními prostředky na účet PMD 72540444/2700. Děti (nejlépe ve skupinkách, třídách nebo misijních skupinkách) mohou namalovat přáníčka pro děti z PNG. První zásilku přáníček od našich dětí z Misijních klubek již předala delegace PMD a místní děti připravují odpověď.

Národní kancelář PMD velice děkuje všem, kteří ke zdaru misijní cesty do PNG přispěli a jakýmkoliv způsobem Papežská misijní díla podporují. Národní ředitel PMD, P. Jiří Šlégr, s sebou přiváží do Česka upřímné pozdravy a výraz vděčnosti od představitelů církve i od všech ostatních, se kterými se delegace z ČR během cesty po PNG potkala. Podtrhl, že misijní výprava splnila svůj účel, měla a bude mít velký smysl. Potvrdil, že darované finanční prostředky jsou zde velice potřebné a dobře využívané. Je důležité, že i v této pro nás tak vzdálené zemi máme velice blízké přátele.

Kontakt: Papežská misijní díla, 543 51 Špindlerův Mlýn 33, tel. 499 433 058, i[email protected], číslo účtu: 72540444/2700, www.misijnidila.cz

 

              foto PMDDČR, Papua Nová Guinea

Zobrazeno 1473×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.