Přehled Akci PMDD

4. 3. 2008 16:57
Rubrika: Krátké zprávy

PAPEŽSKÁ MISIJNÍ DÍLA

                PŘEHLED AKCÍ A NABÍDKA AKTIVIT V ROCE 2008

                

Africká MAlawi -MISIJNÍ BESEDA

                Termín: 7. 3. v 19:15, místo: Studenec - místní orlovna. Proběhne misijní beseda pod názvem   Africká Malawi a pomoc nejchudším lidem.

Téma: Jak nejlépe pomoci potřebným světa? Bohaté zkušenosti z misijní práce u nás i v zahraničí představí P. Jiří Šlégr, národní ředitel pro Papežská misijní díla v České republice. Účastníci se mohou těšit i na zajímavé postřehy z misijních cest např. do Ugandy, Bangladéše, Malawi, Indie a Beninu, kam i Papežská misijní   díla z České republiky posílají pomoc pro nejchudší. Beseda bude doplněna promítáním filmového dokumentu, natočeného  přímo v misiích. Během setkání bude možnost si vybrat  z bohaté nabídky misijních materiálů.

CEME - EVROPSKÁ KONFERENCE PAPEŽSKÉHO MISIJNÍHO DÍLA DĚTÍ Termín: 9. - 12. 3. 2008, místo: Lucemburk. Dvoučlennou skupinu z ČR vede Th.Lic. Olga Landrová, FMA, diecézní ředitelka PMD pro plzeňskou diecézi.

   

   MISIJNÍ CESTA DO PAPUY NOVÉ GUINEE

Na pozvání místního národního ředitele PMD vycestuje od 12. 3. do 1. 4. do Papuy Nové Guinee delegace z České republiky. Cesty se zúčastní národní ředitel PMD P. Jiří Šlégr, kameraman TV Noe P. Leoš Ryška, SDB a za Radio Proglas Filip Breindl. Skupina navštíví v místních diecézích projekty na pomoc chudým lidem, seznámí se se situací a životem místních lidí a prohloubí již existující dobrou misijní spolupráci. Prosíme všechny o modlitbu za požehnání a zdar této misijní cesty, ze které, dá-li Pán, bude vydaný filmový dokument, Misijní magazín, putovní výstava a další materiály.  

MISIJNÍ KOLÁČ PŘED VELKOU NOCÍ Termín: Květná neděle 16. 3., po mši svaté pro děti v 10:00, místo: Pardubice, klášterní kostel.

 NA SVĚTĚ NEJSME SAMI Termín: 13. 4., místo: areál břevnovského kláštera v Praze. Misijní mše svatá, hlavní celebrant P. Jiří Šlégr, bohatý program nejen pro děti, Misijní jarmark, hry, soutěže a další překvapení. Výtěžek půjde skrze Papežské misijní dílo dětí na pomoc do Ugandy pro děti, které byly zneužívány k vojenským účelům.

 9. MIŠKA - MISIJNÍ ŠKOLA ANIMÁTORŮ Termín: 25. - 27. 4., místo: Špindlerův Mlýn - středisko Eljon, lektor: P. Jiří Šlégr, národní ředitel PMD. Tento víkend je určen pro všechny zájemce, kteří se chtějí zapojit do pomoci misiím, mohou přijet úplní nováčci i ti, kteří se již někdy podobné akce zúčastnili nebo jsou jiným způsobem v kontaktu s PMD. Na programu bude mše svatá, modlitby, misiologie, aktuální přehled misijní činnosti u nás i v zahraničí, nové možnosti pro pořádání misijních besed a setkání, projekce nejnovějších misijních filmů a DVD, velký výběr misijních materiálů. Přihlášky: Eljon, 543 51 Špindlerův Mlýn 33, telefon: 499 523 852, 732 580 154, [email protected], www.eljon.cz. 

TÝDEN VZÁJEMNÉHO POZNÁNÍ A POROZUMĚNÍ Termín: 12. - 18. 5., místo: Hradec Králové. V rámci nové evangelizace proběhne též misijní prezentace.

 MISIJNÍ BESEDY A SETKÁNÍ, PUTOVNÍ VÝSTAVY Nabízíme možnost besed, přednášek a modlitebních setkání s misijní tématikou. Je možné si půjčit i putovní misijní výstavy.


GENERÁLNÍ SHROMÁŽDĚNÍ PAPEŽSKÝCH MISIJNÍCH DĚL Ve dnech 14. – 22. 5. proběhne v Římě Generální shromáždění PMD, kterého se zúčastní národní ředitelé PMD z celého světa. Cílem bude výměna zkušeností, schválení projektů na pomoc chudým z misií, seznámení s aktuální situací v misijním světě a pravidelné zhodnocení misijní činnosti. Shromáždění zahájí prefekt Kongregace pro evangelizaci národů kardinál Ivan Dias. Za Českou republiku bude přítomen P. Jiří Šlégr, národní ředitel PMD.  

6. CELOSTÁTNÍ MISIJNÍ POUŤ a 3. MISIJNÍ DEN DĚTÍ Termín: 31. 5., místo: Jemnice u Moravských Budějovic. Na tuto akci Vás zvou Papežská misijní díla a moravskobudějovický děkanát brněnské diecéze. Akce je určena pro děti i dospělé, kteří chtějí poznat bohatství a důležitost misií. Mohou přijet i ti, kteří se dosud do Misijních děl nezapojili. Je příležitostí pro vzájemné poznání, získání nápadů pro misijní práci a prožití radosti ze společně strávených chvil při hře a modlitbě. Zahájení v 10:00, předpokládaný závěr v 17:30, na programu bude např.: pestré pásmo modliteb a písní, misijní soutěže a hry pro děti, putování po stopách sv. Pavla, beseda s účastníky misijní cesty do Papuy Nové Guinee, slavnostní mše svatá a benefiční koncert na podporu chudých z Papuy Nové Guinee – na africké bubny hraje                 soubor „Nsango malamu“. Výtěžek celé akce bude prostřednictvím PMD dětí věnovaný na pomoc do Papuy Nové Guinee. Zájemci ať se hlásí v kanceláři PMD. Těšíme se na Vás!  

10. MIŠKA - MISIJNÍ ŠKOLA ANIMÁTORŮ Termín: 5. - 7. 9., místo: Špindlerův Mlýn - středisko Eljon, lektor: P. Jiří Šlégr, národní ředitel PMD. Tento víkend je obdobně jako 9. MIŠKA určen pro všechny zájemce, kteří se chtějí zapojit do pomoci misiím, mohou přijet úplní nováčci i ti, kteří se již někdy podobné akce zúčastnili. Přihlášky: Eljon, 543 51 Špindlerův Mlýn 33, telefon: 499 523 852, 732 580 154, [email protected], www.eljon.cz 

MISIJNÍ NEDĚLE 19. října - Světový den modliteb za misie s sebou přináší kromě pravidelných bohoslužeb a misijních sbírek na projekty Papežského misijního díla šíření víry i řadu dalších aktivit, které vycházejí z misijního nadšení mnoha lidí, zvláště chceme připomenout: MISIJNÍ MOST MODLITBY 2008 – SOBOTA 18. 10. ve 21:00Před 82 lety vyhlásil Sv. otec Pius XI. každou předposlední říjnovou neděli za Misijní neděli, kterou od té doby na celém světě organizuje Papežské misijní dílo šíření víry. Tento celosvětový den modliteb je spojený s finanční sbírkou, z níž se pravidelně podporují projekty na pomoc nejpotřebnějším (dnes přibližně v 1100 misijních diecézích). Letos opět přicházíme v rámci misijních oslav s nabídkou vytvoření společného Misijního Mostu Modlitby, a to v předvečer letošní Misijní neděle, tj. v sobotu 18. října ve 21:00. Všichni zájemci se mohou doma či v kostele sejít, zapálit svíčku a pomodlit se růženec nebo jakoukoliv modlitbu za misie, misionáře, chudé a trpící lidi, za šíření radosti evangelia na celém světě. Svíce pro tuto aktivitu mohou být předem požehnány v kostele. Celý měsíc říjen může být prožit v misijním duchu.

 MISIJNÍ MAGAZÍNY V TV NOE – živé vysílání, DVD - TV Noe ve spolupráci s PMD připravuje každý měsíc pravidelné hodinové pořady s názvem Misijní magazín. Diváci jsou tak seznamováni s misijními tématy, poznávají zajímavé hosty a misijní práci u nás i v zahraničí. PMD nabízí i záznamy již odvysílaných magazínů na DVD. Termíny vysílání najdete na: www.tvnoe.cz.   

PRAVIDELNÉ AKCE NA PODPORU MISIÍ SKRZE PAPEŽSKÁ MISIJNÍ DÍLAAdvent (Vánoce) - Vánoční pohled pro misie a Jeden dárek navícPostní doba - Misijní koláč a Velikonoční pohled pro misieKdykoliv - Misijní jarmark, Chléb pro misie, Misijní bonbónek  1. červen - Den Papežského misijního díla dětíříjen - Misijní neděle 

NABÍDKA MISIJNÍCH MATERIÁLŮ - NOVINKY

Stanovy Papežských misijních děl - brožura formátu A5. Jde o dokument schválený Sv. otcem Benediktem XVI. Obsahuje právní základ pro PMD, jejich kvalifikováním jako "papežská" je jim dána záruka církevnosti. To definuje jejich právní strukturu, jejich cíle a jejich zapojení do misijní činnosti církve.  

Děkovná kartička - barevná, formát A6. Obsahuje poděkování dárcům a obrázky dětí z misijních zemí, kam z ČR pomáháme. 

Poklady misií - DVD - Nejnovější filmový dokument přibližuje život bohoslovců v různých částech světa, dává nahlédnout do Papežského misijního díla sv. Petra apoštola (SPA), které má pod vedením Sv. otce na starosti péči o formaci všech bohoslovců v misiích. Ukazuje možnosti zapojení v celosvětových aktivitách SPA.  

Misie zítřka - Malawi je nový barevný leták, ukazuje na 4 stranách velikosti A4 zajímavé fotografie a informace přímo ze života bohoslovců v Malawi. Přibližuje pestrou činnost PMD sv. Petra apoštola (SPA) a nabízí nejrůznější možnosti pomoci. 

 

Leták o 5 členských aktivitách PMD - Barevný leták A4 přehledným způsobem představuje 5 základních členských aktivit PMD (Misijní růže, Misijní klub, Misijní klubko, Adorace pro misie a Sponzor misií). Můžete ho nabídnout všem zájemcům, je vhodný též na nástěnky.  

Misijní magazíny PMD v TV NOE  - DVD - Přehled dosud vydaných Misijních magazínů: č.2 - Nemoci na misiích, č.3 - Misie a média,  č.4 - Srí Lanka, č.5 - Dobrovolníci, č.6 - PMD na Slovensku a význam misií, č.7 - Misie a jezuité, č.8 - Misijní klubko a Thajsko, č.9 - Argentina, č.10 - Ukrajina, č.11 - Malawi,  č.12 - Modlitba, č.13 - Bangladéš. Připravujeme: č.14 - Misie a hudba s Jiřím Pavlicou, č. 15 - Projekty PMD zblízka, č.16 – I těžce nemocní pomáhají misiím, č.17 - Misijní dílo dětí v Německu, č. 18 - Misie a salesiáni, č. 19 - Odvaha pronásledovaných a mučedníků, č. 20 – Velcí malí misionáři, č. 21 – Hudba a bubny z Afriky. DVD s Misijními magazíny jsou k dispozici vždy po odvysílání v TV Noe.   

 PŘIPRAVUJEME A BĚHEM ROKU VYJDE

Vzpomínky na 3. celostátní Misijní kongres dětí – multimediální DVD - zachycení atmosféry, svědectví a hlavního dění z této akce, konané v Brně 6. 10. 2007.  

Kintuadi 3 - další sada 20 kartiček pro děti doplněná o kvarteta.  Výroční zpráva PMD 2007 - brožura A5, popisuje aktivity a činnost PMD v Česku. 

Čtyři zakladatelé a PMD - brožura Čtyři zakladatelé pochází z australské národní kanceláře PMD a zajímavě pojednává o životě zakladatelů Misijních děl. Životopisy zakladatelů doplňuje několikastránkový dokument PMD, který stručně popisuje historii všech čtyř Misijních děl, jejich cíle a prostředky k dosažení cílů.  

Misijní kalendář 2009 Papua Nová Guinea - kompletní kalendária, informace o PMD a vybraných projektech na pomoc trpícím nejen v této vzdálené zemi, nejčerstvější zprávy a fotografie na 13 pohlednicích se záběry přímo z Papuy. 

Putovní misijní výstavy - Uganda, Malawi, Bangladéš, Papežská misijní díla - nové sady 12 panelů.  

Katalog misijních materiálů III - Nová barevná brožura A5 Aktuální přehled všech misijních materiálů je k dispozici v národní kanceláři PMD a bude též v připravovaném nejnovějším Katalogu misijních materiálů III nebo na www.misijnidila.cz.   

Zobrazeno 1915×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.