Misijní pouť v České Třebové

2. 6. 2009 11:17
Rubrika: Reportáže

7. celostátní Misijní pouť a 4. Misijní den dětí - motto: PRO KRÁSNĚJŠÍ SVĚT Česká Třebová, sobota  30. 5. 2009

 

Více než pět set účastníků zavítalo v sobotu 30. 5. 2009 do České Třebové na 7. celostátní Misijní pouť a 4. Misijní den dětí. Akci organizoval ústecko-orlický vikariát a Papežská misijní díla. Misijnímu dni předcházel bohatý týdenní předprogram, jehož součástí byly výstavy, videoprojekce, besedy a setkání v Lanškrouně, Letohradu, Jablonném nad Orlicí, Vysokém Mýtě, Chocni, Dolní Dobrouči, Ústí nad Orlicí a v České Třebové. Besedy a setkání vedli: Rada Tesařová - malířka ze Zambie, P. Jiří Šlégr - národní ředitel PMD, na téma Indie: Václav Žáček - cestovatel, o Japonsku: Prof. PhDr. Ludvík Armbruster SJ - děkan katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy, o misijních cestách v rámci PMD: P. Leoš Ryška SDB - ředitel TV NOE, o Bulharsku, Zambii a Kongu: Jiří Štercl a Gabriela Fialová, o Zambii a Papui-Nové Guinei: Filip Breindl - redaktor zpravodajství Rádia Proglas.

 

Sobotní program začal v 10.00 slavnostní mší svatou. Spolu s přibližně dvaceti kněžími ji celebroval biskup z královéhradecké diecéze Mons. Josef Kajnek. On během bohoslužby slavnostně přijal do Misijního díla dětí 15 nových členů. Přímo v České Třebové tak vzniklo nové Misijní klubko, v Česku již stodvacátépáté. Přinášení obětních darů a přímluvy za všechny kontinenty měly na starosti děti, jejichž kostýmy symbolizovaly lidi nejrůznějších národů. Po mši svaté následovalo vyhodnocení Velké misijní soutěže, do které se zapojila Misijní klubka z ČR. Eliška Bučková - Česká miss 2008 vyhlašovala 24 výher. Místní lidé připravili tradiční akci PMD - Misijní jarmark a pestrou nabídku misijních soutěží i her pro děti. Děti vyráběly lodičky, chodily po chůdách, luštily hlaholici, střílely lukem bizona, skákaly v pytli apod.

 

Nechybělo ani vystoupení skupiny historického šermu Lucrezia a malý festival hudby s následujícími hosty: Jaroslav Rybka a sbor z Anenské Studánky, Faifr - sbor z Vysokého Mýta, Otakar - sbor z Vysokého Mýta, Bendl - pěvecký smíšený sbor z České Třebové, dudácká kapela – Domažlice a benefiční koncert skupiny Oboroh. Účastníci Misijní pouti měli možnost seznámit se s činností a materiály PMD. Svatodušní vigilie v kostele sv. Jakuba misijní den zakončila.

 

Misijní pouti se zúčastnil P. Miloš Kolovratník – administrátor farnosti Česká Třebová a vikář ústecko-orlického vikariátu, Jaroslav Zedník - starosta města Česká Třebová, P. Jiří Šlégr – národní ředitel PMD, Bronislava Halbrštátová - ředitelka PMD za královéhradeckou diecézi, P. Jiří Doležel - ředitel PMD za olomouckou arcidiecézi, moderátorka Kateřina Rýznarová a další. Mezi poutníky byli členové Papežských misijních děl (Misijní růže, Misijní klub, Misijní klubko pro děti, Sponzor misií a Adorace pro misie), kteří misie podporují modlitbou, finančně a různými jinými způsoby. Výtěžek celého dne podpořil projekt Papežského misijního díla dětí v Zambii: zajištění jídla, ubytování, ošacení, vzdělání a lékařské péče pro 200 sirotků a dětí trpících kvůli nemoci HIV/AIDS. Pro zájemce bude k dispozici na DVD filmový dokument „Pro krásnější svět“ se záběry z celé akce.

 

Kontakt: Papežská misijní díla, 543 51 Špindlerův Mlýn 33, tel.  499 433 058 ,  604 838 882 , email: [email protected], www.misijnidila.cz

 

Zprávy o misijní pouti v České Třebové, ze zvědavosti klikni:-D:

>>> http://orlicky.denik.cz/zpravy_region/vytezek-z-misijni-pouti-podpori-zambii20090531.html

 

>>>

Zobrazeno 1512×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.