Eljon Eljóónón

9. 11. 2007 23:58
Rubrika: Eljon

Eljon

Především je to hebrejské slovo, jedno ze sedmi Božích jmen Starého zákona. V překladu znamená "Přebývající na hoře" nebo též "Nejvyšší".

Dále je Eljon název horského střediska, které po šesti letech rekonstrukčních prací 1997-2003 vzniklo v budově římskokatolické fary ve Špindlerově Mlýně.  Cílem je vytvářet zázemí pro pastorační, evangelizační, kulturní, vzdělávací, společenskou, sportovní a rekreační činnost, včetně jejího organizování a poskytovat ubytování na nekomerční cenové úrovni.

 A konečně je Eljon i název obecně prospěšné společnosti Eljon o.p.s., založené v roce 2000 za účelem zajištění provozu střediska.

Vznik a celá dosavadní existence střediska Eljon je spojena s osobou katolického kněze P. Jiřího Šlégra. Ten po svém příchodu do místní farnosti v roce 1997 společně se zakladatelkou hospicového hnutí v České republice MUDr. Marií Svatošovou vytvořil projekt "Podaná ruka" pro pomoc příbuzným pacientů a zaměstnancům Hospice Anežky České v Červeném Kostelci. Na jeho základě vznikl projekt s názvem "Středisko Eljon ve Špindlerově Mlýně", který se zabýval již přímo rekonstrukcí staré katolické fary ve Špindlerově Mlýně a jejím využitím.

Dům se nachází nedaleko centra města na jižním svahu v sousedství kostela sv. Petra.

Dům je třípodlažní o celkové kapacitě 22 lůžek v šesti pokojích. Místnosti jsou pojmenovány po některém ze světců, kteří jsou zároveň i jejich patrony: sv. Cyril a sv. Metoděj,sv. Antonín Poustevník, sv. František, sv. Štěpán, sv. Zdislava,sv. Vojtěch,sv. Ludmila,sv. Václav,Panna Maria a sv. Terezie z Lisieux.

 

 A to vše se nachází ve Špindlerově Mlýně v  našich krásných Krkonoších........

www.eljon.cz

 

  Kostel svatého Petra.

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 1546×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.